Industrija
Higijena u industriji zahteva profesionalni pristup i resurse. Pored detaljnog plana čišćenja, na raspolaganju treba da budu i profesionalna oprema, sredstva i ostali alati odnosno potrošna i lična zaštitna sredstva koja će garantovati optimalnu higijenu i bezbedno okruženje za proizvodnju i zaposlene.
U prehrambenoj industriji se koriste oprema i sredstva koja su bezbedna za upotrebu i u skladu sa HACCP standardom. Alati za čišćenje moraju imati potvrdu da se mogu sterilizovati, a ubrusi sertifikat za kontakt sa hranom. Strugači, četke, metle za pod i površine obično dolaze u plavoj boji. U koliko se koristi kvalitetna oprema, sprečava se kontaminacija gotovog proizvoda u vidu ostataka od opreme. Sredstva za čišćenje takođe treba da ima bezbednosni sertifikat za korišćenje u prehrambenoj industriji ili keteringu. Sastavni deo održavanje higijene prostora jesu antimikrobni gumeni otirači za proizvodnju hrane, profesionalne kuhinje ili prehrambenu industriju.
U proizvodnim pogonima se koriste ekološka ili koncentrovana sredstva za mašinsko ili ručno čišćenje i odmašćivanje industrijskog poda. Ponekad se korste ručni abrazivi za skidanje tvrdokorne naslage prljavštine uz profesionalna sredstva kao što je hemija za skidanje lepka, silikona, tragova guma ili čišćenje inoksa, bakra ili plastike.
U proizvodnji se koriste industrijski ubrusi, profesionalni industrijski usisivači za mikro prašinu ili veću količinu vode i tečnosti. U čistim sobama se koriste samolepljivi otirači koji sprečavaju ulazak prasine u proizvodni pogon.
Filteri
Filteri
Cena
Upotreba
Brend
Filteri
Cena
Upotreba
Brend