Prijava

0
0,00 rsd
0
0,00 rsd

Najnoviji proizvodi

reporuke-za-Odrzavanje-Higijene-u-Ugostiteljstvu-za-Vreme-Pandemije-Covid-19

Preporuke za Održavanje Higijene u Ugostiteljstvu za Vreme Pandemije Covid-19

Osnovno je poštovanje mera predostrožnosti, koje se preduzimaju u korist osoblja i gostiju a koje su propisali državni organi.  Poštujući mere za sprečavanje širenja epidemije, koje donose državne institucije, u zatvorenom prostoru je potrebno nositi zaštitne maske za lice.

Preporuke predostrožnosti se preduzimaju kako bi zdravlje osoblja i gostiju u objektu sačuvalo i kako bi se gostima osigurao nesmetan boravak u ugostiteljskom objektu.

higijensko-odrzavanje-kuhinje

Zbog specifičnosti ugostiteljstva, poseban akcenat se stavlja na profesionalno održavanje higijene tj. na postizanje najvišeg stepena čistoće u objektu gde borave gosti ili se priprema hrana. Pored povećane frekvencije čišćenja objekta profesionalnim sredstvima i opremom, neophodno je:

 • Obezbediti dezinficijense kako za površine tako i gostima.  Za upotrebu koristiti  dezinficijense koji su bezbedni za ljude i površine po uputstvu proizvođača vezano za koncentraciju i vreme izlaganja.  
 • Dezinficijense za ruke u tečnoj ili gel formulaciji staviti na pult ili na mesto gde je dostupno gostima i osoblju
 • Obezbediti fizičku udaljenost između ljudi od najmanje 1.5 m, tako što će se postaviti odgovarajući znak za držanje distance
 • Informisati goste o pravilima ponašanja u objektu u pogledu sprečavanja širenja virusa
 • Proveriti da li su uređaji za doziranje sapuna i gela za dezinfekciju ruku ispravni i napunjeni

Cilj je stvaranje osećaja sigurnosti preduzimanjem svih mera koje su neophodne, a istovremeno nesmetan odmor gostiju.

sredstvo-za-ciscenje-nerdjajuceg-celika

Osoblje treba da bude informisano o svakodevnim zadacima (frekvencija čišćenja i dezinfekcija površina), pravilima ponašanja kao što je pravilno obavljanje higijene ruku  (preporučeno vreme i način održavanja higijene ruku) i prostorija (vođenje evidencije o održavanju higijene).  Neophodno je da rukovodioci pružaju relevantne informacije zaposlenima u cilju nesmetanog funkcionisanja ugostiteljskog objekta.

Recepcija – osoblje na recepciji je u svakodevnom kontaktu sa gostima pa je neophodno da nosi lična zaštitna sredstva, kao što su zaštitne maske za lice, i da koristi dezinfekciju za površine i ruku.  Kako bi se gosti osećali sigurno, poželjno je da je osoblje upoznato sa neophodnim koracima koje treba preuzeti ako postoji sumnja da je jedan od gostiju zaražen virusom, takođe je poželjno da osoblje ima informaciju na primer koja je najbliža Covid – ambulanta ili gde se nalazi najbliža apoteka.  
Kod naplate se preporučuje bezgotovinsko plaćanje.

Posebna pažnja se mora obratiti na čistoću ulaza u objekat i na površine kod recepcije pošto je na ovim delovima objekta najveća frekvencija ljudi.  Preporučuje se redovno čišćenje i  dezinfekcija površina na ovim delovima, odgovarajućim profesionalnim sredstvima i opremom za održavanje higijene.  U koliko se radi o velikim podnim povrišnama, korišćenjem mašine za pranjevrdih podnih obloga postiže se brzo i sigurno čišćenje podova, pošto mašina za pranje ujedno usisava vodu sa površine ostavljajući suve podne obloge neposredno nakon čišćenja.

otirac-za-prikupljanje-prasine-kod-lifta

Restorani, kafei – Posebna pažnja treba da se obrati na adekvatnu ličnu higijenu osoblja (redovno pranje ruku, nošenje zaštitne maske ili štitnik za lice i rukavica).  Poželjno je da gosti na ulazu u ugostiteljski objekat i za vreme trajanja obroka u koliko je potrebno, koriste sredstvo za dezinfekciju ruku.  Od ključnog je značaja redovno održavanje higijene u ugostiteljskom objektu, odgovarajućim profesionalnim sredstvima za čišćenje podova i ostalih površina.  Za vreme trajanja pandemije ne preporučuje se samoposluživanje gostiju zbog nemogućnosti održavanja distance i zbog eventualne kontamnacije pribora za posluživanje hrane.  Preporučuje se bezgotovinsko plaćanje.  

Upotreba profesionalnih otirača i njihovo redovno održavanje postaje jedan od osnovnih zahteva kada je higijena ulaza u pitanju.  Profesionalni otirači za ulaze skidaju i zadržavaju najveći deo prljavštine i vlage koji se inače unosi u obekat.  Pored standardnih otirača sa visokom moći upijanja vlage, postoje samolepljivi otirači, tzv. “suve dezo barijere”  koji u sebi imaju antibakteijsko sredstvo i oni se preporučuju za zone sa najvećim stepenom higijene u objektu.

samolepljivi-antibakterijski-otiraci

Sobe za goste – Kao i kod drugih delova objekta, sobe moraju biti dezinfikovane sa posebnim akcentom na površine koje gosti često dodiruju rukama, kao što su kvake, sto, telefon, daljinski upravljač za TV, prekidači, površine u kupatilu.  Za brzu dezinfekciju dobar izbor su sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola ili jednokratne maramice za dezinfekciju površina.  Dezinfekciono sredstvo koristiti prema uputstvu proizvođača.

odrzavanje-higijene-u-objektu

Opšte preporuke za održavanje higijene ugostiteljskog objekta

 • Obezbedite potrebnu profesionalnu ručnu opremu za čišćenje svih površina: podova, staklenih površina, sanitarija
 • Lična zaštitna sredstva kao štu su rukavice, maske i zatvorene cipele su obavezne
 • Koristite profesionalna hemijska sredstva za povšine.  Univerzalna sredstva na bazi alkohola su dobar izbor za svakodnevno čišćenje površina, ne samo zbog rastvaranja prljavštine nego i zbog toga što se površine nakon čišćenja ovim sredstvima brzo suše, bez tragova.  Zahvaljujući svom sastavu univezalna sredstva za čišćenje na bazi alkohola nalaze primenu na svim vodootpornim povšinama kao što su stolovi, pultovi, PVC površine, aluminiuma, prozora i sl.  

mopovi-u-razlicitim-bojama

 • koristite mopove i krpe različitih boja za različite površine kako bi izbegli unakrsnu kontaminaciju površina (na primer: plava mikrofiber krpa se koristi za staklene površine, dok crvena krpa se koristi u sanitarnom bloku)  Takođe, kod mopova, tračice u bojama služe za kodiranje mopova po zonama.

hotelska-kolica-za-sobarice

 • čist i prljav veš treba čuvati i transportovati odvojeno.  Dobar izbor su kolica za sobarice koja su proizvedena od od polipropilena.  Odlikuju se visokim kvalitetom i kompaktnošću. Modularna struktura kolica omogućava korisniku da menja nivoe polica i smeštajnog kapaciteta za veš prema potrebama. Lako se održavaju, higijenski paneli razdvajaju deo za čist i prljav veš. Vrata sa ključem obezbeđuju ne ovlašćeno korišćenje kolica i uzimanje materijala bez kontrole. Gornji deo kolica predviđen je za hotelske refile i potrošni matrijal za higijenu.  
 • kada se menja posteljina, poželjno je uneti čistu posteljinu u sobu nakon detaljne dezinfekcije i spremanja sobe

Pogledajte naš vodič profesionalne opreme za održavanje higijene u ugostiteljstvu klikom na sliku:

vodič za čišćenje ugostiteljskog objekta

Izvor: World Health Organisation: Operational considerations for COVID-19 management in the accommodation sector (2020. 03.31), BC Ministry of Health: Covid-19 Guidance for Hotel Sector, Mađarska Turistička Agencija, www.egeszsegkalauz.huwww.koronavirus.hu, National Health Service: Guidance for Hospitality industry, www.nnk.gov.hu

Podeli Blog Post

Povezani Blog Postovi

Top-Lista-Najbolja-Sredstva-za-Ciscenje-Podova
06.10.2023.
Kvalitet života se povećava kada znamo da su prostori u kojima boravimo ne samo vizuelno čisti, već i dubinski očišćeni od nečistoća koje možda ne vidimo golim okom. Podovi, kao osnovna površina svake prostorije, neretko su najizloženiji raznim vrstama prljavštine i oštećenjima.
8 profesionalnih saveta za čišćenje kuće
13.09.2023.
U brzom i užurbanom svetu u kojem živimo, svi želimo da naš dom bude utočište mira, svežine i čistoće. Međutim, često se susrećemo s izazovom kako postići taj standard čistoće koji viđamo u luksuznim hotelima ili salonskim prostorima.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim proizvodima u našoj ponudi, promocijama i akcijskim sniženjima, prijavite se na našu newsletter listu.

Hvala Vam što nas pratite!

Zastupnici smo renomiranih evropskih brendova koji su našli svoje mesto u upotrebi u mnogim granama privrede u sektoru održavanja higijene prostora. Kao ovlašćeni distributeri i serviseri posedujemo u prodajnom portfoliju veliki izbor manuelne opreme za čišćenje i hotelske opreme.

Minimalni iznos porudžbine za besplatnu dostavu je 7200 RSD sa PDV-om. Cene su podložne promenama. U našoj on line prodavnici kupovinu mogu obavljati pravna i fizička lica, plaćanjem pouzećem ili plaćanjem preko računa.

KONTAKT