Prijava

0
0,00 rsd
0
0,00 rsd

Pametan-izbor-papirne-galanterije-za-preduzeca-i-domacinstva

Pametan Izbor Papirne Galanterije za Preduzeća i Domaćinstva

Malo ljudi razmišlja o tome kako se pravi njihov toalet papir. Da budemo iskreni, ni ne postoji ništa posebno zanimljivo u industrijskom procesu proizvodnje papira za jednokratnu upotrebu. Međutim, važno je znati da su mnogi papirni proizvodi ekvivalentni drvima, koji svakodnevno u velikim količinama završavaju u odvodima toaleta.

Svake godine se poseku ogromni delovi šuma kako bi se proizvele sirovine za toalet papire, ubruse i drugu papirnu galanteriju. Ova industrija ima tendenciju rasta, a dokaz za to je vidljiv na svakom koraku – gde god se osvrnemo, možemo videti opustošene šume. Kako bi se od sirovine dobio konačan proizvod, proces proizvodnje podrazumeva hemijsko izbeljivanje i omekšavanje.

reciklirani-papir

Koje su posledice seče šuma?

Seča šuma donosi ogromne posledice na globalnom nivou. Uništavaju se staništa divljih životinja, ugrožava zemljište i oštećuje jedan od najvažnijih načina odbrane od klimatskih promena.

Šta je PEFC™ sertifikat? 

PEFC™ je međunarodna neprofitna organizacija koja promoviše održivo upravljanje šumama. Sertifikat osigurava da su proizvodi potiču iz šume u kojima je garantovano poštovanje životne sredine, socijalno-ekonomski i etički standardi tj. održivo upravljanje šumama.

Šta je rešenje?

Kupujte održive proizvode! Na sreću, postoji mnogo alternativnih vrsta sirovina čijim se korišćenjem omogućuje očuvanje šuma. Neki proizvođači papirne galanterije su u potpunosti prešli na 100% reciklirane materijale, a izbeljivanje vrše bez hlora i to dodatno doprinosi očuvanju životne sredine.

Kao primer, navešćemo proizvođača papirne galanterije, Lucart.  Zahvaljujući svojoj inovativnoj tehnologiji, Lucart odvaja pojedinačne komponente kartonskih kutija za piće.
Od celuloznih vlakana Lucart proizvodi Fiberpack koji se koristi za proizvodnju EcoNatural papira. 

Ovi ubrusi, toaletni papiri pružaju visoki kvalitet, veliku moć upijanja i mekoću. 

Papirna galanterija iz obnovljivih izvora, vrhunskog kvaliteta sa garancijom bezbedne upotrebe pomaže da se kartonske kutije za piće ponovo upotrebe, spreči seča drveća i smanjuje emisiju CO2.

Konkretno, upotrebom jedne palete Eco Natural savijenog ubrusa za ruke:

  • reciklirano je 19.063 komada kartonskih kutija za piće
  • sprečeno seča 7 drveća
  • smanjena je emisija CO2 sa 498,6 kg

odrzivo-upravljanje-sumama-i-eco-natural

Zahtevajte odgovornost proizvođača!

Uprkos stalnim skretanjem pažnje na održivo korišćenje drveća i šuma, brojni proizvođači se i dalje tvrdoglavo drže metoda koji podrazumevaju korišćenje devičanske celuloze drveta. Važno je napomenuti kako ovi proizvodi ostavljaju tri puta veći ugljenični otisak od onih koji su napravljeni od recikliranih materijala. Iako mnogi od njih imaju ogromne budžete koji bi mogli da ulože u razvoj održivih proizvoda, oni se pravdaju kako potrošači jednostavno ne žele takve proizvode.

Ukoliko potrošači usmere potražnju na reciklirane papirne proizvode, mišljenje proizvođača bi ubrzo moglo da se promeni.

papirni-ubrus-za-ruke

Razmislite dva puta pre kupovine papirne galanterije

Širom Evrope se godišnje potroši oko 22 milijarde rolni toalet papira, te upotreba proizvoda od recikliranog papira ima potencijala da spasi mnogo drveća. Uz to, na proizvodnji svake tone recikliranog papira se uštedi najmanje 30.000 litara vode, 3000-4000 kWh električne energije i smanjuje se zagađenje vazduha do 95%.

Dakle, zaključak je da je reciklirani papir pametniji izbor po dva aspekta: pomaže da se otpadni papir preusmeri sa deponije i njegova proizvodnja obezbeđuje značajno manju štetu po životnu sredinu.

Kada kupujete, pravite razliku!

Da li je reciklirani papir bezbedan i higijenski?

Iako postoje brojne predrasude, reciklirani papir odgovornih proizvođača je potpuno bezbedan i istog je kvaliteta kao i proizvodi od čiste celuloze.

Kada vodite biznis, morate razmišljati o mnogim stvarima

Kakav god biznis da je u pitanju, posetioci neće vrednovati samo proizvode ili usluge, već će primetiti i način na koji je uređena kancelarija, predvorje, pa čak i toalet. Zapravo, toalet je prostorija koja pokazuje mnogo više nego što se misli na prvi pogled, pogotovo u slučaju ugostiteljskih objekata, kafića, salona, kancelarija. Osim održavanja čistoće, u toaletu je bitno obratiti pažnju na sve detalje koji se tamo koriste.

Dakle, odabir sanitarnih jedinica, dispenzera za sapuneosveživača vazduha, pa čak i WC papir ubrusi mogu napraviti ogromnu razliku. Da, izbor papirne galanterije može mnogo da govori o načinu vođenja poslovanja! Postavljanjem ekološke i održive papirne galanterije u toaletima, može da se unapredi imidž firme. Gostima će biti jasno da se radi o odgvoronom poslovanju i uopšte o odgovornom ponašanju prema životnoj sredini.

Ušteda prilikom korišćenja papira

Svi smo već nebrojeno puta naišli na gomile papira u (i oko) kante za smeće u toaletima na javnim mestima. Kada su postavljeni ubrusi u rolni, primetno je da mnogi troše i više papira nego što je zaista potrebno.

Kako bi se smanjila količina potrošenog papira, odnosno kako bi se uticalo na racionalnije korišćenje, preporučuje se postavljanje autocut dozatora za ubruse. To je idealno rešenje za svaki objekat gde su higijena i kontrola troškova prioritet. Autocut dispenzeri omogućuju doziranje ubrusa i toalet papira list po list, a pri tome se čuva higijena papira jer je u pitanju zatvoren sistem. Dozator za ubruse i WC papir je pouzdan, omogućuje laku i brzu dopunu papira, a korisnik ostvaruje smanjenu potrošnju papira čak do 45% u odnosu na običan WC papir i ubrus u rolni.

ubrus-za-ruke-i-kuhinju

Izvori: www.lucartprofessional.comUnited Nations Environment Programme, European Union Life Cycle Database, PEFC https://pefc.org/discover-pefc/what-is-pefc

Podeli Blog Post

Povezani Blog Postovi

Čist dom bez fleke
08.05.2024.
Svima nam se čini da postoji beskonačno mnogo načina za nastanak fleka, a nikada dovoljno metoda da iste uspešno uklonimo.
Top-Lista-Najbolja-Sredstva-za-Ciscenje-Podova
06.10.2023.
Kvalitet života se povećava kada znamo da su prostori u kojima boravimo ne samo vizuelno čisti, već i dubinski očišćeni od nečistoća koje možda ne vidimo golim okom. Podovi, kao osnovna površina svake prostorije, neretko su najizloženiji raznim vrstama prljavštine i oštećenjima.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim proizvodima u našoj ponudi, promocijama i akcijskim sniženjima, prijavite se na našu newsletter listu.

Hvala Vam što nas pratite!

Zastupnici smo renomiranih evropskih brendova koji su našli svoje mesto u upotrebi u mnogim granama privrede u sektoru održavanja higijene prostora. Kao ovlašćeni distributeri i serviseri posedujemo u prodajnom portfoliju veliki izbor manuelne opreme za čišćenje i hotelske opreme.

Minimalni iznos porudžbine za besplatnu dostavu je 7200 RSD sa PDV-om. Cene su podložne promenama. U našoj on line prodavnici kupovinu mogu obavljati pravna i fizička lica, plaćanjem pouzećem ili plaćanjem preko računa.

KONTAKT