EU ograničava snagu usisivača na 900 vati – Maksimalni nivo buke smanjen na 80 decibela

EU ograničava snagu usisivača na 900 vati – Maksimalni nivo buke smanjen na 80 decibela

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Novi propisi Evropske unije o usisivačima koji treba da povećaju energetsku efikasnost i smanje emisije ugljen-dioksida, počeće da se primenjuju od septembra meseca.
Maksimalni nivo buke novih usisivača smanjen je na 80 decibela, što je mnogo manje od mnogih usisivača koji se danas koriste. Neki emituju nivo buke viši od 95 decibela, a 85 decibela se smatra “aktivnim nivoom” pri kojem se preporučuje zaštita ušiju.
Usisivači će od septembra moći da imaju maksimalnu snagu od 900 vati, u odnosu na dosadašnjih 1.600.
Propisi će početi da se primenjuju u septembru i odnosiće se na sve modele koji se proizvode ili prodaju u zemljama Evropske unije.
Radnje će moći da nastave da prodaju stare modele koji nisu usklađeni s novim propisima i posle septembra, ali samo do isteka zaliha. Novi propisi se neće odnositi na uređaje kao što su ručni usisivači i aparati za glačanje podova.
Od narednog meseca najefikasniji usisivači će moći da imaju oznaku energetske efikasnosti A+++, na osnovu snage i sposobnosti sakupljanja prašine.
Maksimalna snaga usisivača je već ranije bila smanjena s 1.800 vati novim propisima iz 2014. godine.
Protivnici EU, posebno u Velikoj Britaniji, često su ta nova pravila o kućnim aparatima koristili kao primer, kako tvrde, preteranog mešanja Brisela u svakodnevni život.