Prijava

0
0,00 rsd
0
0,00 rsd

Pravila-u-pripremi-hrane-u-ugostiteljstvu

Pravila u pripremi hrane u ugostiteljstvu

Potrebno je sagledati sve realne opasnosti i preispitati koje su to mere koje su optimalne kako bi se eliminisali svi opasnosti u HoReCa sektoru i prehrambenoj industriji.

Važno je da se sagledaju kritične tačke u ugostiteljstvu, kao što su:

  • prijem sirove hrane u prostoriju gde se vrši priprema obroka ili proizvodnja hrane
  • temperatura na kojoj se skladišti hrana
  • toplotna obrada hrane
  • hlađenje namirnica
  • čuvanje namirnica do konzumiranja

Preporučuje se svakodnevna provera lične higijene odnosno zdravstveno stanje zaposlenih u objektu gde se priprema hrana. Tu spada prisustvo, čistoća i stanje zaštitne odeće, čiste I neoštećene ruke. U održavanju higijene ruku preporučuje se korišćenje dispenzera za tečni sapun ili sapun u peni, korišćenje jednokratnih papirnih ubrusa I dezinfekcije ruku u vidu gela ili tečnosti. U ugostiteljstvu se preporučuje korišćenje sapuna I kreme za negu ruku bez mirisa, odnosno odgovarajuće jednokratne rukavice.

Pored gore navedenog potrebno je svakodnevno proveriti tehničko stanje i čistoću objekta, opreme, mernih insturmenata i pribora za pripremu hrane.  Jedan od najosnovnijih pitanja u industriji hrane ili ugostiteljstvu jeste održavanje adekvatne svakodnevne higijene prostorije gde se priprema hrana.  

gurac-vode-za-kuhinje

Profesionalne kuhinje su projektovane tako da je put odpada unapred isplaniran kako bi se smanjio rizik kontaminacije.  Praktične su kante za smeće od 70 litara koje se stavljaju ispod radne ploče.  Ovako se odpad direktno ubacuje u kantu preko otvora na radnoj ploči.  Nema potrebe da se džakovi podižu ili nose do kontenera u koliko kanta ima točkove i rukohvat.  Optimalno je koristiti kante po HACCP standardu koja se lako ispira, pomoću ispusnog ventila na dnu kante.  U tom slučaju nema potrebe za podizanjem kante zbog ispiranja.  

kanta-za-smece-ispod-radne-ploce

Kod izbora opreme za čišćenje u prostoriji gde se priprema hrana, izbor je veoma širok.  Od izuzetnog je značaja da se koristi oprema za čišćenje koja je kompatibilna sa HACCP standardom.  Karakteristike pribora za čišćenje koja se koristi u prostoriji gde se priprema hrana ili u prehrambenoj industriji jeste:

  • da se metle, četke, kolica, i drugi pribor mogu da sterilizuju u autoklavu
  • da su vlakna četke i nosači proizvedeni od netoksičnog materijala, kao što su PBT vlakna, i na taj način su pogoni za korišćenju u kontaktu sa hranom
  • da je materijal od čega je napravljen pribor bude otporan na sredstva za čišćenje, i na udarce kao i na temperaturne promene

okrugla-cetka-za-ciscenje-u-prehramenoj-industriji

  • da kod četke za ribanje površina ili metli za čišćenje podnih površina vlakna budu u plavoj boji, zbog trenutnog otkrivanja u slučaju slučajnog usitnjavanja
  • da čekinje četke za ribanje budu u plavoj boji kako bi korisnik lakše video ostatke hrane, buđi ili deterdženta 

oprema-za-ciscenje-kuhinje-po-haccp-standardu

Pogledajte šta Vam je potrebno od profesionalne opreme i sredstava za svakodnevno održavanje higijene u profesionalnoj kuhinji:

čišćenje površina u profesionalnoj kuhinji

Izvor slika: TTS Italija

Podeli Blog Post

Povezani Blog Postovi

Top-Lista-Najbolja-Sredstva-za-Ciscenje-Podova
06.10.2023.
Kvalitet života se povećava kada znamo da su prostori u kojima boravimo ne samo vizuelno čisti, već i dubinski očišćeni od nečistoća koje možda ne vidimo golim okom. Podovi, kao osnovna površina svake prostorije, neretko su najizloženiji raznim vrstama prljavštine i oštećenjima.
8 profesionalnih saveta za čišćenje kuće
13.09.2023.
U brzom i užurbanom svetu u kojem živimo, svi želimo da naš dom bude utočište mira, svežine i čistoće. Međutim, često se susrećemo s izazovom kako postići taj standard čistoće koji viđamo u luksuznim hotelima ili salonskim prostorima.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim proizvodima u našoj ponudi, promocijama i akcijskim sniženjima, prijavite se na našu newsletter listu.

Hvala Vam što nas pratite!

Zastupnici smo renomiranih evropskih brendova koji su našli svoje mesto u upotrebi u mnogim granama privrede u sektoru održavanja higijene prostora. Kao ovlašćeni distributeri i serviseri posedujemo u prodajnom portfoliju veliki izbor manuelne opreme za čišćenje i hotelske opreme.

Minimalni iznos porudžbine za besplatnu dostavu je 7200 RSD sa PDV-om. Cene su podložne promenama. U našoj on line prodavnici kupovinu mogu obavljati pravna i fizička lica, plaćanjem pouzećem ili plaćanjem preko računa.

KONTAKT