Prijava

0
0,00 rsd
0
0,00 rsd

Kako očistiti wc šolju od kamenca

Kako Očistiti WC Šolju od Kamenca?

Jedno od mesta gde se najviše bakterija skuplja jeste WC šolja. Ona je često izložena vlažnosti i mineralima iz vode, što stvara idealne uslove za formiranje kamenca. Kamenac je tvrdokorna naslaga koja se s vremenom taloži na sanitarijama, često pružajući utočište različitim bakterijama i mikroorganizmima. Osim što narušava estetski izgled sanitarija, kamenac može stvoriti i ozbiljne probleme ukoliko se ne uklanja redovno.

ciscenje-lavaboa

Upravo iz tih razloga, redovno održavanje i čišćenje WC šolje su neophodni za održavanje higijene u vašem domu. Ali kako efikasno ukloniti kamenac, pogotovo ako se već nakupio u većoj meri? U ovom blogu, pokazaćemo vam kako da na najbolji način očistite WC šolju od kamenca i predstavićemo vam dva proizvoda koji će vam olakšati ovaj zadatak.

Dakle, ukoliko se pitate kako da vratite sjaj vašim sanitarijama i kako da se izborite sa upornim kamencom, nastavite da čitate!

Šta je kamenac i kako nastaje?

Kamenac je talog koji se stvara taloženjem minerala iz vode, posebno kalcijuma i magnezijuma. Ovi minerali se talože na površinama na kojima se voda suši, formirajući beli, tvrdi sloj koji se teško skida regularnim čišćenjem. Osim toga, površine prekrivene kamencom često su hrapave na dodir. U WC šolji, ovaj sloj se najčešće formira ispod nivoa vode, ali može se proširiti i iznad ukoliko se ne otkloni na vreme.

Naravno, nivo i količina kamenca zavisiće od tvrdoće vode ali bez obzira na to, moguće je ukloniti ga i preventirati ponovno taloženje.

Kako očistiti WC šolju od kamenca?

Za efikasno uklanjanje kamenca sa površina WC šolje, potrebno je koristiti sredstva specijalno dizajnirana za ovu svrhu. Sredstvo koje vam preporučujemo je Betazid Rosso – specijalizovani proizvod za čišćenje i održavanje sanitarija.

Koraci za čišćenje WC šolje od kamenca sa Betazid Rosso:

  1. Ispustite vodu iz WC šolje: Pre početka čišćenja, ispraznite WC šolju od vode, tako da površine sa kamencom budu dostupne za čišćenje.
  2. Nanesite Betazid Rosso na površine sa kamencom: Koristeći zaštitne rukavice, direktno nanesite Betazid Rosso na površine prekrivene kamencom. Pobrinite se da su sve površine dobro prekrivene sredstvom.
  3. Ostavite da deluje: Prema uputstvima na etiketi, ostavite sredstvo da deluje određeno vreme.
  4. Očistite WC šolju: Nakon što je sredstvo delovalo, koristite četku za WC šolju da očistite površine.
  5. Isperite: Nakon čišćenja, dobro isperite WC šolju.

Primenom ovih koraka, WC šolja će biti čista, bez tragova kamenca.

kamenac-na-slavini

Prevencija nakupljanja kamenca

Redovno uklanjanje kamenca je važno ne samo iz estetskih razloga, već i za održavanje zdravog životnog okruženja. Kamenac je stanište za različite vrste bakterija, koje se mogu umnožavati u takvim uslovima rapidno. Ukoliko se ne ukloni na vreme, kamenac može izazvati neprijatne mirise, a u nekim slučajevima i oštećenja na sanitarijama koja je nemoguće ukloniti.

Pored sredstva koje direktno razgrađuje kamenac, važno je da u našem arsenalu imamo i sredstvo posebno namenjeno za čišćenje sanitarija i drugih osetljivih površina u kupatilima i toaletima, zato je tu Hollueco San F3 Sensitiv.

Ovo sredstvo, pored toga što je ekološko i čuva našu okolinu, efikasno čisti sanitarije, uklanja kamenac, rđu i čisti površine od ostataka sapuna i urina. Ono što Hollueco sredstvo izdvaja od drugih jeste zaštitini film koji stvara na sanitarijama te produžava njihovu čistoću i blistavost.

Hollueco koncentrat koristi se u svim prostorima koji zahtevaju visok nivo higijene kao što su obrazovne ustanove, ugostiteljski objekti, bolnice i poslovni prostori.

Redovno održavanje higijene i plan čišćenja odličan su početak ka urednom prostoru. Plan čišćenja kupatila prilagodite vama, a na osnovu tvrdoće vode i brzine taloženja kamenca, proizvode koristite na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou.

Alternativne metode za uklanjanje kamenca

Iako su komercijalna sredstva poput Betazid Rosso najefikasnija u uklanjanju kamenca, postoje i alternativne metode koje možete koristiti. One uključuju upotrebu sastojaka poput belog sirćeta, limunove kiseline ili sode bikarbone. Međutim, ove metode obično zahtevaju duže vreme delovanja i nisu uvek efikasne kod tvrdokornijih naslaga kamenca, ali mogu biti deo vaše nedeljne ili dnevne rutine održavanja higijene radi prevencije.

sredstva-za-ciscenje-kupatila

Redovno održavanje za prevenciju kamenca

Preventiva je ključna kada je u pitanju formiranje kamenca. Redovno čišćenje WC šolje, najmanje jednom nedeljno, pomaže u sprečavanju nakupljanja kamenca. Ukoliko živite u području sa tvrdom vodom, koja je bogata kalcijumom i magnezijumom, možda će biti potrebno češće čišćenje ovih površina ali i svih drugih koje su u čestom kontaktu sa vodom.

Ukoliko se borite sa tvrdokornim kamencom, možda bi trebalo investirati u sredstva za omekšavanje vode. Ona mogu smanjiti koncentraciju minerala u vodi, čime se smanjuje mogućnost formiranja kamenca.

Izbor pravog sredstva za čišćenje, kao što je Betazid Rosso i Hollueco San F3 Sensitiv ključni su za održavanje čistoće i higijene sanitarija, kako za uklanjanje kamenca tako i za održavanje i očuvanje osetljivih sanitarnih površina.

Za svakodnevno održavanje umivaonika, kade i ostalih površina preporučujemo vam korišćenje kremastog abrazivnog sredstva za čišćenje površina. Birajte blago abrazivno sredstvo sa sitnim česticama koje neće oštetiti površinu, kao što su slavine, dok ostavlja efekat odbijanja vode, tako da se voda ne zadržava na površini slavine.

Ukoliko imate dodatna pitanja vezana za uklanjanje i sprečavanje nastanka kamenca ili za upotrebu pomenutih proizvoda, budite slobodni da nam pišete na shop@higijena.rs ili da posetite naš showroom prostor na Novom Beogradu! Čekamo Vas!

Podeli Blog Post

Povezani Blog Postovi

Četke za proizvodnju hrane koje se detektuju metalnim detektorom
24.06.2024.
Da li ste znali za šta se koriste metalni i magnetni detektori u proizvodnji hrane?
Evidencija čišćenja u prehrambenoj industriji
24.06.2024.
Ček lista za lakše praćenje održavanje higijene u proizvodnji hrane i pića

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim proizvodima u našoj ponudi, promocijama i akcijskim sniženjima, prijavite se na našu newsletter listu.

Hvala Vam što nas pratite!

Zastupnici smo renomiranih evropskih brendova koji su našli svoje mesto u upotrebi u mnogim granama privrede u sektoru održavanja higijene prostora. Kao ovlašćeni distributeri i serviseri posedujemo u prodajnom portfoliju veliki izbor manuelne opreme za čišćenje i hotelske opreme.

Minimalni iznos porudžbine za besplatnu dostavu je 7200 RSD sa PDV-om. Cene su podložne promenama. U našoj on line prodavnici kupovinu mogu obavljati pravna i fizička lica, plaćanjem pouzećem ili plaćanjem preko računa.

KONTAKT