Prijava

0
0,00 rsd
0
0,00 rsd

Kako-da-Vam-stan-uvek-mirise-lepo

Kako Da Vam Stan Uvek Miriše Lepo (Bez Hemikalija)

Složićete se da je prijatan miris važan u svakom životnom prostoru, pa su svežina i udobnost vezani upravo za miris koji svaki prostor čini domom.

Istina je da na tržištu postoji raznovrstan izbor mirisnih sveća, osveživača vazduha, sprejeva i ostalih sredstava, ali hemikalije u njima mogu izazvati alergije i druge negativne posledice kod dece, osetljivih osoba ili kućnih ljubimaca.

Zbog toga je važno znati i za prirodne metode osvežavanja životnog prostora, koje ne samo da su zdravije, već su i ekonomičniji izbor koji možete primeniti u udobnosti doma.

U nastavku Vam nudimo 6 jednostavnih, prirodnih rešenja uz pomoć kojih će Vam u stanu ili kući uvek mirisati lepo.

I što je još bolje, ove savete možete primeniti odmah, jer većinu sastojaka sigurno uvek imate kod kuće! Pa, da počnemo!

1. Jednostavne prečice do svežine

Prvi način da osigurate da vaš dom odiše svežinom, jesu određene sitnice koje će biti odlična priprema za sve ostale mirisne savete koje smo vam pripremili.

Pod ovim prečicama mislimo na sledeće: kako biste prostoriju pripremili za osvežavanje i mirisne note, uvek je prvo provetrite. Redovno provetravanje sprečava i da se neprijatni mirisi trajno “uvuku” u tepihe, zavese i nameštaj.

Sledeći trik koji može pomoći je buket svežeg cveća: ne samo da će doprineti lepšem mirisu nego će celokupan prostor odisati svežinom i zbog vizuelnog efekta. Ukoliko ne volite klasično cveće, buket sveže lavande će takođe biti odlično rešenje, a kada se lavanda osuši, rasporedite je u vrećice i napravite prirodne osveživače ormara!

2. Brzi trik za neutralisanje mirisa

Koliko god da vodimo računa da redovno bacamo smeće i da izbegnemo neprijatne mirise iz kante, to je prosto nemoguće u potpunosti izbeći. Međutim, postoji jednostavan način da neutrališete neprijatne mirise između pražnjenja kante za smeće.

Pre nego što postavite kesu za odlaganje smeća, na dno kante stavite dva lista običnog  papirnog ubrusa. Ubrus će skupiti sve što bi moglo da procuri iz kese, pokupiće suvišnu vlagu, pa će se kanta manje prljati. Tako neće doći do razvijanja neprijatnih mirisa, a biće vam lakše i da očistite kantu za naredno korišćenje.

Iako zvuči kao sitnica, svežina kante za smeće u kombinaciji sa ostalim trikovima koji slede, doprineće da se u svakoj prostoriji vašeg doma oseća mirisna svežina.

3. Lako osvežavanje tepiha

Sada prelazimo na efikasne i ekološke, prirodne “recepte” pomoću kojih ćete biti sigurni da se vašem domu uvek miriše lepo. Opšte je poznato da na prijatan miris u svakom prostoru bitno utiču tepisi. Situacija se posebno komplikuje ukoliko imate ljubimce ili vaš najmlađi član porodice često voli nešto da prospe baš na tepih.

Naročito ukoliko ih imate u svakoj sobi, ustajali miris tepiha i etisona ne može da prikrije nijedan osveživač. Zbog toga je važno iz njih ukloniti sve neprijatne mirise, a to možete uraditi vrlo jednostavno i uz samo 3 sastojka koja sigurno uvek imate.

U činiji pomešajte jednu šolju sode bikarbone i pola šolje kukuruznog skroba. Dodajte par kapi omiljenog esencijalnog ulja i promešajte dok se sve ne sjedini. Ovu suvu mešavinu pospite ravnomerno preko cele površine tepiha i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

Potom višak istresite sa tepiha i usisajte ga kako bi se u potpunosi otklonio prah. Soda bikarbona i skrob upijaju neprijatne mirise i nečistoću, dok će nakon ovog tretmana tepih ispuštati svež miris zahvaljujući esencijalnim uljima.

4. Mirišljave teglice

Sigurno ste primetili da se među mirišljavim svećama uvek nalaze i one koje su gelaste strukture, a prodaju se u ukrasnim teglicama. Nešto slično možete lako napraviti i sami.

Radi se o gelastom osveživaču vazduha za koji vam je potrebno samo par sastojaka.

Dakle, stavite malu količinu vode u šerpu da provri. Potom dodajte jednu kesicu običnog želatina i mešajte dok se potpuno ne rastvori. Dok je mešavina još uvek tečna, dodajte par kapi svog omiljenog esencijalnog ulja: to može biti lavanda, menta, ruža, citrusi ili bilo koji vama drag miris.

Zatim sve izlijte u staklenu teglicu i ostavite da se prohladi. Želatin će se brzo učvrstiti, pa otvorenu teglicu stavite na policu i ona će svakog dana postepeno ispuštati prijatan miris.

Ukoliko želite da ovaj gelasti osveživač posluži i u dekorativne svrhe, možete u smesu dodati i par kapi boje za kolače. Predlažemo da vežete i šarenu traku oko teglice i gotovo: ukrasna i mirisna teglica je spremna da održava svežinu Vašeg doma!

5. Osvežavajući sprej od limuna

Ništa ne daje momentalni osećaj svežine kao miris limuna! Zbog toga je posebno korisno imati jednu ovakvu “prskalicu” pri ruci kada želite da brzo osvežite vazduh u prostoriji, naročito posle intenzivnih mirisa kuvanja ili duvanskog dima.

Za ovo eko sredstvo vam je potrebna jedna prazna flašica sa raspršivačem, esencijalno ulje limuna, malo suvog bosiljka, malo alkohola i voda. Postupak je jednostavan: 3-4 kafene kašičice bosiljka prelijte sa oko 100ml ključale vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom procedite vodu kako biste uklonili ostatke bosiljka. U ovako proceđenu vodu dodajte oko 100ml destilovane vode, nekoliko kapi esencijalnog ulja limuna i jednu kafenu kašičicu alkohola.

Sve prelijte u flašicu, promućkate i prskalica ja spremna! Osvežavajući miris limuna i bosiljka je uvek brzo rešenje za lep miris doma koji traje.

6. Prirodni mirišljavi štapići

Postoji bezbedniji način da uživate u mirisnim notama koje pružaju mirišljavi štapići. Iako postoje oni bez teglice (prodaju se u kesici) i oni koji dolaze sa teglicom (koja je napunjena mirisnom tečnošću, a štapiće zabodete u nju), nije uvek lako naći ovaj proizvod sa potpuno zdravim sastojcima. Zbog toga, preporučujemo da sami napravite svoje miršljave štapiće koji će osigurati da u vašem domu uvek miriše lepo.

Potrebno vam je ulje za bebe, omiljeni miris, staklena teglica i štapići koji će poslužiti kao “provodnici” mirisa, a možete ih naći u svakoj drogeriji.

Dakle, u teglicu sipajte par kapi esencijalnog ulja ili bilo kog drugog mirisa koji želite da se oseća u vašem domu. Potom u teglicu sipajte bebi ulje skoro do vrha. Štapićima promešajte mešavinu i ostavite ih umočene u tečnost.

U prijatnom mirisu možete uživati odmah, a primetićete kako vremenom štapići upijaju sve više tečnosti. Ovo je veoma brz, a istovremeno jedan od najdugotrajnijih osveživača svakog prostora jer mirisni štapići posebno ispuštaju mirisne note.

Zaključak

Navedene prirodne “prečice” do lepog mirisa u svako prostoriji mogu biti podjednako efikasne kao hemijski proizvodi, pa nema razloga da im ne date šansu. Dodatno, sami možete birati mirisne note koje poželite ili pakovanja u koje ćete izliti osveživače i na taj načine dekorisatii kutak po želji. Uz pomoć ovih trikova uštedećete novac, osigurati da u vašem stanu ili kući uvek miriše lepo i što je još bolje, bićete sigurni da su prirodne metode bolje po zdravlje vaših najdražih.

Moramo ipak napomenuti, da samo čist dom miriše lepo.  U koliko se kuća ili stan redovno održava, sigurni smo da će se svi ukućani osećati bolje u prostoru.  Adekvatnim održavanjem higijene prostorija i uz par prirodnih metoda sigurni smo da ćete osvežiti vaš dom.

Ukoliko vas interesuje zdraviji način čišćenja i značaj eko sredstava za održavanje higijene, predlažemo vam da pročitate naš tekst o ekološkim sredstvima i time uvidite i njihov značaj kada pričamo o zdravijem načinu čišćenja.

Slike: Pixabay

Podeli Blog Post

Povezani Blog Postovi

Top-Lista-Najbolja-Sredstva-za-Ciscenje-Podova
06.10.2023.
Kvalitet života se povećava kada znamo da su prostori u kojima boravimo ne samo vizuelno čisti, već i dubinski očišćeni od nečistoća koje možda ne vidimo golim okom. Podovi, kao osnovna površina svake prostorije, neretko su najizloženiji raznim vrstama prljavštine i oštećenjima.
8 profesionalnih saveta za čišćenje kuće
13.09.2023.
U brzom i užurbanom svetu u kojem živimo, svi želimo da naš dom bude utočište mira, svežine i čistoće. Međutim, često se susrećemo s izazovom kako postići taj standard čistoće koji viđamo u luksuznim hotelima ili salonskim prostorima.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim proizvodima u našoj ponudi, promocijama i akcijskim sniženjima, prijavite se na našu newsletter listu.

Hvala Vam što nas pratite!

Zastupnici smo renomiranih evropskih brendova koji su našli svoje mesto u upotrebi u mnogim granama privrede u sektoru održavanja higijene prostora. Kao ovlašćeni distributeri i serviseri posedujemo u prodajnom portfoliju veliki izbor manuelne opreme za čišćenje i hotelske opreme.

Minimalni iznos porudžbine za besplatnu dostavu je 7200 RSD sa PDV-om. Cene su podložne promenama. U našoj on line prodavnici kupovinu mogu obavljati pravna i fizička lica, plaćanjem pouzećem ili plaćanjem preko računa.

KONTAKT